de aandacht en expertise die u verdient

nieuws

Vergoedingen zorgverzekeraars 2023

Het is altijd lastig te bepalen welke verzekeraar het meest gunstig of voordelig voor u gaat zijn. Niet alleen omdat u niet weet wat voor zorg u kunt verwachten in het komende jaar, maar ook omdat verzekeraars zeer onduidelijk en soms misleidend zijn in het verstrekken van informatie.

Collega oogarts dr. Gerbrandy van het OMC Amstelland heeft een mooi overzicht gemaakt van de vergoedingen bij de meeste zorgverzekeraars in 2023. Dit overzicht is toegespitst op oogzorg die niet gecontracteerd is, zoals ook het geval is bij Droge Ogen Kliniek Nederland. In het overzicht wordt uitgegaan van de prijs voor 11 veelvoorkomende oogheelkundige zorgproducten, waarvan de totaalprijs wordt vergeleken met de totale vergoeding door de verzekeraar. Hoewel de prijzen van OMC Amstelland niet precies gelijk zijn aan die van ons, zijn ze wel vergelijkbaar, zodat het overzicht wel een goede indicatie geeft van de vergoedingen van de verschillende verzekeraars en polissen.

U kunt geen rechten ontlenen aan het overzicht en u moet er ook rekening mee houden dat dit overzicht GEEN rekening houdt met andere soorten zorg. Ook waren van sommige verzekeraars op het moment van het maken van het overzicht nog geen vergoedingen bekend. U kunt het overzicht hier raadplegen. Wij danken dr. Gerbrandy voor het maken van deze lijst en hopen dat u hier ook profijt van zult hebben.

Conclusies op basis van overzicht

Uit het overzicht blijkt dat restitutiepolissen en bepaalde combinatiepolissen het meest gunstig zijn wanneer u gebruik maakt van niet-gecontracteerde zorg.

Samengevat komt het er op neer dat OHRA de beste verzekering heeft, met een uitstekende volledige vergoeding bij een relatief zeer gunstige maandpremie. Ook Nationale Nederlanden Zorg Vrij en ONVZ/VVAA hebben een volledige vergoeding bij een gunstige maandpremie. Zorg en Zekerheid Zorg Vrij, UMC Eigen Keuze en CZ Zorgkeuze volgen met een volledige vergoeding maar een iets hogere maandpremie.

VGZ heeft verschillende - soms qua naam zeer misleidende - polissen, die allemaal zeer slecht qua vergoeding zijn. Alleen VGZ Eigen Keuze heeft een volledige vergoeding, maar deze polis is relatief duur in vergelijking met andere restitutiepolissen.

Als u voornemens bent meer dan 1 bezoek aan de Droge Ogen Kliniek Nederland te brengen (1 consult), dan loont het al over te stappen op (of te blijven bij) één van de betere verzekeringen in de lijst.

Hieronder hebben wij nog even kort de verschillen tussen restitutiepolis, naturapolis en combinatiepolis uitgelegd.

Restitutiepolissen

Een restitutiepolis is een polis waarbij alles vergoed wordt door uw verzekeraar en waarbij u volledige keuzevrijheid qua zorgaanbieder heeft. In 2023 zijn er zes aanbieders waar u uit kunt kiezen als u een restitutiepolis wilt nemen:

  • Aevitae (EUCARE restitutie)

  • CZ (Zorgkeuzepolis)

  • a.s.r. (Eigen Keuze)

  • Menzis (Menzis Basis Vrij)

  • Stad Holland (Basisverzekering)

  • Zilveren Kruis (Basis Exclusief)

Naturapolis

Bij een naturapolis wordt alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft volledig vergoed. Als u naar een andere zorgverlener gaat - zonder contract - krijgt u slechts een gedeelte vergoed. Dit vergoede gedeelte ligt doorgaans tussen de 50 en 80%.

Combinatiepolissen

Bij sommige verzekeraars worden in plaats van ‘zuivere’ restitutiepolissen combinatiepolissen aangeboden. Bij een combinatiepolis worden sommige zorgsoorten vergoed op basis van restitutie en andere zorgsoorten op basis van natura. Welke zorgsoort op welke basis wordt vergoed verschilt per verzekeraar.

Voor bezoeken aan Droge Ogen Kliniek Nederland gaat het om medisch-specialistische (oogheelkundige) zorg bij een zelfstandig behandelcentrum of zelfstandige kliniek. Wanneer u dus overweegt om een combinatiepolis te nemen, is het verstandig om te onderzoeken of die zorgsoort bij de verzekeraar op basis van restitutie (=(vrijwel)volledig) wordt vergoed, of op basis van natura (=deels).

Er zijn combinatiepolissen die de meeste niet-gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld die van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, volledig vergoeden. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • OHRA

  • Nationale Nederlanden

  • FBTO (Basis Vrij)

  • VGZ (Eigen keuze)

Deze polissen scoren dan ook hoog in de lijst, omdat de zorg bij ons volledig vergoed wordt.

Kortom

Als u kiest voor een van de hierboven genoemde restitutiepolissen of combinatiepolissen bent u voor wat betreft de niet-gecontracteerde oogheelkundige zorg die wij leveren veruit het beste af wat betreft vergoeding. Voor een indicatie van de vergoedingen die u kunt verwachten bij overige polissen/verzekeraars verwijzen wij u naar het overzicht.