impact op leven
Droge ogen heeft helaas een grote impact op het leven van mensen. Dr. Vehofs team heeft verschillende studies verricht naar de impact van droge ogen op de kwaliteit van leven in Nederland. Dit werd verricht in een bevolkingscohort met bijna 90.000 mensen.
Bijna de helft van de droge ogen patiënten in Nederland blijkt slaapklachten te hebben; dit is vergelijkbaar met aandoeningen als artrose of het slaap apneusyndroom. Alle aspecten van slaap zijn significant vaker aangedaan: de duur is duidelijk verkort, het in slaap vallen is verstoord, het functioneren overdag door te weinig slaap is gestoord, patiënten worden vaker wakker, en het gebruik van slaapmedicatie is hoger bij patiënten.
Een andere studie laat zien dat de kwaliteit van leven ernstig aangetast is bij droge ogen patiënten. Droge ogen onderscheidt zich hiermee van andere chronische aandoeningen (zoals depressie, COPD en reuma) doordat zowel de fysieke als de mentale kwaliteit van leven ernstig aangetast zijn. De impact op kwaliteit van leven bleek ook veel hoger dan bij andere serieuze oogaandoeningen zoals glaucoom, maculadegeneratie en netvliesloslating. Een andere opvallende bevinding van deze studie is dat bij mensen bij wie een diagnose van droge ogen gesteld is de mentale kwaliteit van leven duidelijk beter was, vergeleken met mensen met een gelijke ernst van droge ogen klachten zonder diagnose. Hieruit blijkt dat (h)erkenning van de aandoening erg belangrijk is.
Patiënten met droge ogen worden gelukkig zelden blind. Toch heeft droge ogen duidelijke invloed op de kwaliteit van zien. Droge ogen patiënten hebben in Nederland 3x vaker een verlaagde zichtgerelateerde kwaliteit van leven dan mensen zonder droge ogen. Droge ogen bleek meer bij te dragen aan zichtproblemen op populatieniveau dan oogaandoeningen als maculadegeneratie, glaucoom en netvliesloslating. Dit werd zowel bij jongeren als ouderen gezien.
Tot slot zorgt droge ogen voor een duidelijk verminderde werkproductiviteit. Mensen met droge ogen melden zich nauwelijks meer ziek dan de gemiddelde bevolking. De afname in werkproductiviteit komt vrijwel volledig doordat de klachten van de droge ogen de werkzaamheden in de weg zitten en mensen daardoor minder productief zijn als ze op hun werk zijn. Goede screening en aandacht hiervoor op de werkvloer is dus belangrijk.
Het onderzoek van dr. Vehof toont aan hoe ernstig droge ogen patiënten gehinderd worden door hun aandoening en dat de aandoening niet weggezet kan worden als een onbelangrijke nevendiagnose.