Droge Ogen Kliniek Nederland
de aandacht en expertise die u verdient

behandelopties

Behandelopties

U staat niet alleen, er is veel mogelijk

Droge ogen valt over het algemeen niet te genezen en is daarom bij het overgrote merendeel van de mensen een chronische aandoening. Het is belangrijk om dat te realiseren, mede om realistische verwachtingen van de behandeling te hebben. Er zijn gelukkig inmiddels veel opties om de klachten te minimaliseren en zo de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. De behandeling van droge ogen kenmerkt zich door trial-and-error: er moeten vaak verschillende behandelingen geprobeerd worden tot er een combinatie van behandelingen gevonden wordt die werkt bij de individuele patiënt. Goede begeleiding hierbij is essentieel.

Risicofactoren beperken

Allereerst is het inventariseren van risicofactoren die aangepast kunnen worden belangrijk. Denk hierbij aan het aanpassen van medicatie die droge ogen kan veroorzaken en het optimaliseren van omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid en het vermijden van airco. Contactlensgebruik is ook een belangrijke risicofactor en begeleiding door een contactlensspecialist met expertise in droge ogen is dan ook aan te bevelen als u contactlenzen draagt. Door schermgebruik knipperen de ogen veel minder vaak dan normaal: schermduur beperken of frequent pauzes inlassen kunnen hierbij helpen. Er is ook steeds meer aandacht voor de rol van make-up bij droge ogen. Dr. Vehof heeft in zijn studies al meer dan 100 verschillende risicofactoren van droge ogen aangetoond. Bij ons krijgt u een uitvoerige screening op deze risicofactoren en krijgt u hulp deze te beperken waar mogelijk.

Kunsttranen

Het druppelen van zogenaamde ‘kunsttranen’ is vervolgens meestal een eerste stap. Er zijn vele soorten op de markt, en het is niet van tevoren te voorspellen welke druppel het beste helpt bij een individuele patiënt. Het loont daarom vaak om meerdere druppels te proberen en te kijken welke het beste bevalt. Bij een chronische aandoening als droge ogen is het belangrijk dat er gedruppeld wordt met een conserveermiddelvrije kunsttraan. Er is geen bewijs dat 1 druppel duidelijk de beste druppel is, al claimen fabrikanten dat vaak wel. Bij Droge Ogen Kliniek Nederland nemen wij de tijd om stapsgewijs de voor u meest geschikte kunsttraan te vinden. We maken hierbij ook veel gebruik van proefmonsters.

Ooglidhygiëne en warmtemaskers

Het is daarnaast belangrijk dat oogleden op de juiste wijze gereinigd worden als er ook sprake is van ooglidontsteking (blefaritis). Het gebruik van warmtemaskers op de oogleden en vervolgens massage van de oogleden zorgt ervoor dat de meibomklieren in de oogleden beter gaan werken. Aan te bevelen is dit 2x per dag te doen. Hierdoor wordt de kwaliteit van de traanfilm beter en zijn er minder irriterende stoffen (bijvoorbeeld toxines van bacteriën) op het oogoppervlak. Goede begeleiding en adviezen qua producten is hierbij belangrijk.

Poliklinische behandelingen

Daarnaast is er een steeds groter wordende rol weggelegd voor poliklinische behandelingen om droge ogen rustig te krijgen. Gelukkig zijn vrijwel al deze behandelingen veilig en niet vervelend om te ondergaan. Een van oudsher frequent toegepast voorbeeld is plugjes in de afvoerende traanbuisjes plaatsen. Met deze punctumplugjes blijven de tranen langer op het oogoppervlak hangen. Nieuwere poliklinische behandelingen om de meibomkliertjes beter te laten werken en ontsteking van de oogleden tegen te gaan kunnen vaak ook goed helpen om de klachten te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn IPL (Intense Pulsed Light therapie), ooglidreiniging (bijvoorbeeld BlephEx) en poliklinische verwarming en massage van de oogleden met een speciaal masker (Activa). De meest recente ontwikkelingen zijn Low Level Light Therapie (LLLT) en behandeling met Quantum Molecular Resonance therapie (Rexon eye).

Overige opties

Naast bovengenoemde behandelingen kunnen soms bepaalde hulpmiddelen (bijvoorbeeld een kappenbril) en lenzen (bandagecontactlenzen en scleralenzen) helpen om klachten te verminderen.

persoonlijk_behandelplan_droge_ogen

Behandeling bij de droge ogen kliniek nederland

Bij de Droge Ogen Kliniek Nederland wordt voor elke patiënt een persoonlijk behandelplan opgesteld door oogarts en wereldwijd bekend droge ogen expert dr. Jelle Vehof. Er is een breed scala aan behandelmogelijkheden.

Een overzicht van de behandelingen bij droge ogen. © Droge Ogen Kliniek Nederland

Medicijnen

Bij ernstigere of hardnekkige droge ogen kunnen medicijnen vaak verlichting geven. Voorbeelden hiervan zijn ontstekingsremmende medicijnen zoals steroïdendruppels of ciclosporinedruppels, bepaalde antibiotica (druppels of tabletten), en slijmverdunners (acetylcysteïne). In uitzonderlijke gevallen kunnen serumdruppels (druppels gemaakt van bloed), pijnmedicatie of andere geneesmiddelen die niet specifiek geregistreerd zijn voor droge ogen voorgeschreven worden.

Uw persoonlijke plan

Bij de Droge Ogen Kliniek Nederland worden uw droge ogen uitgebreid onderzocht met state-of-the-art apparatuur. Hierbij wordt ook secuur gekeken naar andere aandoeningen die lijken op droge ogen en vergelijkbare klachten kunnen geven. Risicofactoren op droge ogen worden nauwkeurig in kaart gebracht. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een speciale applicatie die ontwikkeld is op basis van het wetenschappelijk onderzoek van dr. Vehof. U krijgt vervolgens een op maat gemaakt behandelplan, waarbij we stapsgewijs tot een optimaal resultaat proberen te komen.

Een groot voordeel van Droge Ogen Kliniek Nederland is dat wij de door de zorgverzekeraar in Nederland onvergoede behandelingen (zoals IPL, Blephex, Rexon eye) tegen kostprijs aanbieden aan onze patiënten. Zo streven wij naar optimale én bereikbare droge ogen zorg voor iedereen. Wij zijn hier erg trots op.

Persoonlijke benadering en toegankelijkheid zijn daarnaast belangrijke aspecten in de behandeling. Wij weten als geen ander hoeveel impact uw klachten op uw leven kunnen hebben.

vicieuze cirkel ontstaan droge ogen

Bij de behandeling van droge ogen is het belangrijk de vicieuze cirkel te doorbreken. © Droge Ogen Kliniek Nederland