de aandacht en expertise die u verdient

punctumplugs

PUNCTUMPLUGS

Hoe werken punctumplugs?

Zowel het onder- als het bovenooglid heeft aan de neuskant een traanpuntje (punctum). Via deze traanpuntjes worden de tranen afgevoerd naar de neus via de traanbuizen. Door een plugje te zetten in dit traanpuntje - of iets verderop in de traanbuizen - kan de traanafvoer naar de neus deels geblokkeerd worden en wordt het oogoppervlak vochtiger. Uw eigen (of gedruppelde) tranen blijven dan langer op het oogoppervlak aanwezig. Dit kan helpen om het oogoppervlak te beschermen tegen droogte en klachten van droge ogen te verminderen.

Welke typen punctumplugs zijn er?

Er zijn verschillende typen punctumplugs. Een punctumplugje kan als een dopje op het traanpuntje gezet worden, of als een staafje iets verderop in de traanbuis geplaatst worden (‘intracanaliculair’).

Het nadeel van een plugje dat als een dopje op de ooglidrand zit is dat deze het oogoppervlak soms kan irriteren, en dat deze er makkelijk uit kan vallen. Droge Ogen Kliniek Nederland maakt met name gebruik van plugjes die verderop in het traanbuisje geplaatst worden. Deze vallen er zelden uit en irriteren niet.

Daarnaast zijn er oplosbare plugjes (deze lossen op in een bepaalde tijd) en vaste plugjes (die in principe voor altijd blijven zitten).

 
oplosbare punctumplug droge ogen

Voorbeeld van een oplosbare plug die in het traanbuisje geplaatst wordt.

 

Hoe verloopt het plaatsen van een punctumplug?

Een plug wordt met een pincet door de oogarts in uw traanpuntje of traanbuisje ingebracht. Bij de intracanaliculaire plug wordt het nog iets verder het traanbuisje ingeduwd zodat deze goed blijft zitten en er niet uitvalt. Soms moet de opening van de traanbuis iets wijder gemaakt worden met een instrumentje voordat het plugje er goed doorheen kan. Al deze handelingen zijn pijnloos. Bij de meeste mensen zijn de plugjes binnen een minuut geplaatst.

Hoe effectief zijn punctumplugs?

Uit verschillende studies blijkt de effectiviteit van punctumplugs bij droge ogen. Een overzichtsstudie die alle bewijs in studies heeft samengevat concludeerde dat punctumplugs droogteplekken aan het oogoppervlak liet afnemen en dat mensen gemiddeld minder vaak de behoefte hebben om te druppelen met kunsttranen. Daarnaast blijkt uit studies dat klachten van droge ogen gemiddeld beter afnemen met punctumplugs dan met het druppelen van kunsttranen.

 
vaste punctumplug droge ogen

Voorbeeld van een vaste punctumplug die als dopje op het traanpuntje gezet wordt.

 

Wat zijn de risico’s?

Het plaatsen van oplosbare punctumplugs is een heel veilige behandeling. Er zijn weinig risico’s. Er is een risico op een allergische reactie of ontsteking doordat het lichaam kan reageren op het materiaal van de plug. Dit treedt echter bij oplosbare plugs nagenoeg nooit op. Soms zorgt een plug ervoor dat mensen wat meer gaan tranen. Dit kan verder geen kwaad, maar kan in enkele gevallen vervelend zijn. Soms wordt dan besloten om de plug weer te verwijderen.

Wat zijn de kosten?

Het plaatsen van punctumplugs wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Omdat Droge Ogen Kliniek Nederland geen contracten heeft met zorgverzekeraars kan het zijn dat een deel niet vergoed wordt. Voor dit deel hebben wij een coulanceregeling. Dit houdt in dat wij het deel van de factuur voor het plaatsen van de punctumplugs dat uw zorgverzekeraar niet vergoedt, voor onze rekening nemen. Op die manier kosten de punctumplugs u zelf dus niets.

Let wel op dat de regeling niet geldt voor het gedeelte dat voor uw eigen risico komt. Het eigen risico betaalt u altijd zelf. 

De kosten voor het plaatsen van een punctumplug kunt u vinden onder declaratiecode 15B643 in onze tarievenlijst. Dit betreft de prijs per punctumplug. Krijgt u dus in beide ogen een plug, dan wordt tweemaal dit bedrag in rekening gebracht. U ontvangt daarom ook per oog een factuur. Die facturen zijn identiek, maar hebben een ander factuurnummer. Tegelijk met de factuur ontvangt u een informatiebrief over hoe u gebruik kunt maken van onze coulanceregeling.