de aandacht en expertise die u verdient

nieuws

Droge ogen heeft veel invloed op werkproductiviteit

In een grote bevolkingsstudie van dr. Vehof in Nederland werd gekeken naar de impact van droge ogen op het functioneren op het werk. De studie is afgelopen week gepubliceerd in The Ocular Surface, het meest toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift voor droge ogen studies.

Bij 71.067 personen werd gekeken naar het voorkomen van droge ogen en naar verschillende aspecten van functioneren op het werk (productiviteit wanneer aan het werk, afwezigheid, werkloosheid, zorgen om je baan). Hierbij werd gecorrigeerd voor 48 aandoeningen die samenhangen met droge ogen en die ook invloed op het functioneren op werk kunnen hebben.

Mensen met droge ogen bleken een duidelijk verlaagde werkproductiviteit te hebben, vergelijkbaar met de aandoening reumatoïde artritis. Dit werd gezien in alle domeinen van werkfunctioneren zoals fysiek functioneren, mentaal functioneren, flexibiliteit, moeheid, en hersteltijd. Ook afwezigheid op het werk was iets vaker te zien bij mensen met droge ogen, maar dit verband was veel minder groot dan bij werkproductiviteit.

Het percentage werkloosheid verschilde daarentegen niet tussen mensen met en zonder droge ogen, terwijl wel gezien werd dat mensen met droge ogen zich meer zorgen maken over hun baan. Verder werd bij mensen met duidelijke klachten van droge ogen een hogere werkproductiviteit gezien als er ooit een diagnose van droge ogen gesteld was, in vergelijking met mensen bij wie nooit een diagnose gesteld was.

Erkenning en herkenning van de aandoening droge ogen (en daarbij behandeling) lijkt dus belangrijk voor een beter functioneren op het werk. Screening op de werkvloer voor droge ogen is dan ook aan te raden.

De studie past in een serie van onderzoeken van dr Vehof die aantoont dat droge ogen een serieuze impact heeft op het leven van patiënten. Eerdere studies onderzochten de rol van droge ogen op slaapkwaliteit, kwaliteit van leven, en kwaliteit van zien.

Het volledige artikel (in Engels) is hier te vinden: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542012423000125.

Als u ook last heeft van droge ogen of denkt dat u daarmee kampt, maakt u dan een afspraak.

droge ogen leidt tot lagere werkproductiviteit