de aandacht en expertise die u verdient

nieuws

Nieuwe studie: zichtproblemen bij droge ogen veelvoorkomend

Droge ogen leidt gelukkig zelden tot blindheid, maar de impact op het zien wordt nogal eens onderschat. In een bevolkingsstudie van dr. Vehof met bijna 90.000 mensen werd de kwaliteit van zien bij mensen onderzocht met behulp van een vragenlijst. Vervolgens werd gekeken hoe mensen met droge ogen zich op dit gebied verhouden tot mensen zonder oogziekte en tot mensen met andere oogziektes.

Droge ogen bleek gepaard te gaan met een duidelijk verlaagde kwaliteit van zien op alle 10 domeinen, zoals dichtbij zien, verte zien, autorijden, zorgen maken over het zicht en sociaal functioneren. Het deed hierbij niet onder voor andere bekende oogaandoeningen zoals maculadegeneratie en glaucoom.

zichtproblemen_bij_droge_ogen_veelvoorkomend

Op bevolkingsniveau bleek droge ogen, mede omdat het zoveel voorkomt, tot meer verlies van kwaliteit van zien te leiden dan deze andere veelvoorkomende oogaandoeningen.

Naast een goed functionerend oog is een goede traanfilm namelijk onmisbaar om goed te kunnen zien. Het hoornvlies -de voorruit van het oog- is ook vaak aangetast bij droge ogen, wat tot wazig zien kan leiden. De studie laat zien dat droge ogen, naast de bekende symptomen van irritatie, droogte en pijn, ook qua zicht tot duidelijke problemen kan leiden en benadrukt dat droge ogen meer aandacht verdient als zichtbedreigende aandoening onder de bevolking.

De studie is hier te vinden (in het Engels): The vision-related burden of dry eye - ScienceDirect.

Heeft u last van droge ogen en wilt u graag een beoordeling en advies van dr. Vehof, dan kunt u een afspraak maken via 026-3617559.