Droge Ogen Kliniek Nederland

View Original

Blefaritis en het nut van warmtemaskers

Een belangrijke behandeling bij blefaritis is het gebruik van warmtemaskers. Het gebruik van warmte op de oogleden heeft verschillende effecten. Indien er sprake is van blefaritis anterior (korstjes/aanslag op de wimpers of vastgeplakte wimpers) zorgt de warmte ervoor dat de korstjes en aanslag beter te verwijderen zijn omdat ze week worden. 

Bij blefaritis posterior (of Meiboomklierdysfunctie) zorgt de warmte ervoor dat de inhoud van de klieren (het Meibum) vloeibaar wordt. Deze Meibum-olie is een belangrijk onderdeel van de tranen en is bij blefaritis vaak van vaste consistentie of verdikt. Door na het toedienen van warmte de oogleden zachtjes te masseren richting de ogen gaat het Meibum uit de klieren, worden verstoppingen opgeheven en gaan de klieren uiteindelijk beter werken.

Uit een literatuurstudie van een PhD-student van dr. Vehof blijkt dat warmte minimaal 6 en tot 10 minuten op de oogleden toegepast dient te worden om effect in de Meiboomklieren te hebben. Het duurt namelijk even voordat de warmte door het ooglid heen de Meiboomklieren bereikt. Een temperatuur van ongeveer 40 tot 47 graden is hierbij aan te raden. 

Een fout die in de praktijk vaak voorkomt is dat patiënten hun zelfgemaakte warme kompres niet vaak genoeg vervangen. Uit een studie bleek dat na 5 minuten warme kompressen al dusdanig afgekoeld zijn dat het kompres een koelend effect heeft in plaats van een verwarmend effect. Dit komt omdat de temperatuur van de oogleden rond de 33 graden ligt en deze kompressen al vrij snel onder deze temperatuur liggen bij blootstelling aan kamertemperatuur.

Als u zelf met warme kompressen (bijv. gastendoekjes) bezig gaat lijkt de beste methode dat u de doekjes van binnen naar buiten om elkaar heen vouwt en zo in de magnetron stopt (zie illustratie). U neemt vervolgens elke 2 minuten de buitenste doek weg en doet deze op uw oogleden. Zo zorgt u ervoor dat gedurende 6 tot 10 minuten er voldoende warmte op de oogleden toegediend wordt.

Nog makkelijker is om een commercieel warmtemasker te gebruiken. Er zijn er inmiddels veel op de markt en deze bevatten bijvoorbeeld pitjes of chemische substanties om de warmte vast te houden. Deze maskers houden vrijwel allemaal de warmte voor minimaal 6 minuten vast en zijn daardoor makkelijker in gebruik. Ze gaan vaak wel een aantal maanden of langer mee en kosten zo rond de 15 tot 20 euro. Er zijn geen goede studies beschikbaar die laten zien dat 1 bepaald type effectiever is dan de andere. 

illustratie door Emily Moschowitz

Kampt u ook met blefaritis en wilt u een op maat gemaakt advies? Maakt u dan een afspraak bij de Droge Ogen Kliniek Nederland.